Tijdsplanning 06-01-2020 t/m 31-07-2021
Opdrachtgever Consortium Grensmaas
Locatie Maasband (Gemeente Stein)


Het project

Brug voor eiland in de Maas

In het rustieke Maasband (gemeente Stein) wordt door het Consortium Grensmaas een hoogwaterbrug gerealiseerd. Van den Biggelaar Grond- en waterbouw vormt samen met Consortium Grensmaas en Combinatie Regenboog het bouwteam die zorgt voor het ontwerp en de realisatie. Ons zusterbedrijf Stevacon Bouw is ook betrokken bij de realisatie en zorgt voor het betonwerk.

Vanaf 2008 is Van den Biggelaar Grond- en waterbouw, als onderdeel van Consortium Grensmaas, al werkzaam om de veiligheid rond de Maas in het stroomgebied tussen Maastricht en Roosteren te verbeteren. Daarvoor zijn het stroombed van de Maas verbreed, oevers verlaagd en dijken versterkt en verhoogd. Inmiddels komen dorpen en steden langs de Maas in Zuid-Limburg niet meer blank te staan. En de nieuwe natuurgebieden, die met de werkzaamheden zijn ontstaan, floreren.

Wonen op een eiland

Om de Maas bij hoge waterstanden nog meer ruimte te geven wordt een nevengeul aangelegd. Voor de bewoners van Maasband betekent dit dat ze op een eiland in de Maas komen te wonen en een toegangsbrug noodzakelijk is. Het ontwerp van de brug is mede daarom in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen. Voor de naam van de brug is zelfs een prijsvraag uitgeschreven onder de inwoners van het dorpje. Hoxweerd is de nieuwe naam geworden. Hoxweerd is de aanduiding van het voormalige bosgebied waarin de brug het afgelopen jaar gestalte heeft gekregen.

De brug

Het dek en de pijlers van de ongeveer 160 meter lange brug worden volledig uitgevoerd met in het werk gestort beton. De zes pijlers zijn 10 meter hoog en hebben een specifieke vorm. Het brugdek is ruim 9 meter breed en 1,15 meter dik en wordt na het storten voorgespannen. Na de realisatie van de brug, kan Consortium Grensmaas beginnen met het graven van de nevengeul.

Project in beeld

20210504 Foto 2 2
20210504 Foto
20210504 Foto 3
20210504 Hoogwaterbrug Stevacon

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@vandenbiggelaar.nl

Telefoon: 0418 - 636000