Tijdsplanning 11-03-2019 t/m 09-04-2020
Opdrachtgever Gemeente Den Haag
Locatie Kleine Veenkade Den Haag


Het project

Bij veel kademuren in Den Haag is de houten fundering aangetast en daarom is zo’n 24 km kademuur in de binnenstad toe aan vervanging. Van den Biggelaar Grond- en Waterbouw heeft naast de Toussaintkade nu ook de kademuur bij de Kleine Veenkade gerenoveerd. De houten beschoeiing aan de Van Boecopkade (tegenover de Kleine Veenkade) was ook aan het eind van zijn levensduur en is tegelijkertijd vervangen door een stukje kademuur en een fauna vriendelijke oever die bestaat uit een damwand met stalen deksloof en een talud van basalton.

De Kleine Veenkade ligt net buiten het stadscentrum en grenst aan de ene zijde aan de Stadscentrale van Uniper. Deze zorgt voor het verwarmen van woningen. De kant grenst aan de Boecopbrug, waar de rondweg S100 en de tramlijn overheen gaan. Een binnenstedelijke omgeving waarbij de Kleine Veenkade tijdens de renovatiewerkzaamheden bereikbaar is gehouden voor de weggebruiker, bewoners en bedrijven.

Rekening houden met omgeving

Op een afgesloten straat en overlast door trillingen en geluid zit niemand te wachten. Om de Kleine Veenkade bereikbaar te houden zijn aan weerskanten van de oude kademuur hulpdamwanden geplaatst met een Silent Piler (trillingsvrij en geluidsarm). Hierdoor konden draglineschotten op deze damwanden worden geplaats. Hierdoor ontstond een traverse. Deze bood ons de mogelijkheid om de oude kade te slopen en de nieuwe te bouwen zonder daarbij de weg te hoeven afsluiten. Met behulp van een overslaglocatie aan is het merendeel van de benodigde materialen en materieelstukken over het water aangevoerd.

Zwaar sloopwerk

Het slopen van een oude Haagse kade hadden we eerder bij de Toussaintkade gedaan, maar waar de kade daar als peperkoek uit elkaar viel, was het slopen van de kademuur van de Kleine Veenkade een hele klus. Om op tijd klaar te zijn, is in de bouwvak doorgegaan met slopen en zijn de houten palen er 1 voor 1 uitgetrokken. Daarna zijn de damwanden voor de nieuwe kademuur geplaatst.

Drukte van belang

De afbouw van de kademuur volgde erna, met het metselwerk en het storten van het beton tegen de damwanden. Tegelijkertijd werd een overstortput gebouwd, werden de oude natuurstenen randen op de kademuur teruggeplaatst en de kleine Veenkade op nieuw ingericht. Aan de overkant (Van Boecopkade) werd ondertussen een sanering uitgevoerd, de nieuwe kademuur geplaatst en basalton op het talud daarachter aangebracht. Veel werkzaamheden tegelijk op een klein stukje Den Haag.

Resultaat

De Kleine Veenkade kon zoals gewenst voor de kerstperiode weer in gebruik worden genomen voor het verkeer. En nadat de bomen en definitieve lichtmasten geplaatst waren, was de straat klaar voor de toekomst. Het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen. Het resultaat mag er zijn.

Project in beeld

20190313 121936
00000132 PHOTO 2019 09 20 20 35 16
Canvas 1920 X 950
IMG 7652

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@vandenbiggelaar.nl

Telefoon: 0418 - 636000