Tijdsplanning
Locatie Haven Stein


Het project

Voor opdrachtgever op het Chemelot terrein zijn wij op dit moment bezig met een verlaadvoorziening en opslagvoorziening in de haven van Stein. Chemelot wil in 2050 de eerste circulaire chemiesite in Europa zijn, waarbij duurzame, niet-fossiele grondstoffen en energie gebruikt worden om kunststoffen te produceren voor alledaagse spullen in elk huishouden. Deze transitie vraagt om aanpassingen in de infrastructuur waarbij de haven in Stein een essentiële rol speelt in de grondstoftoevoer over het water. Het project voorziet in verlading van grondstof met een nieuwe verlaadvoorziening en opslagvoorziening in de haven van Stein en een nieuwe, ondergrondse transportleiding van de haven naar Chemelot. Op de site wordt de grondstof opgeslagen in twee stalen tanks, ingegraven in een zandterp i.v.m. veiligheid en temperatuurregulatie. Vanaf de opslagtanks wordt een piperack aangebracht richting de bestaande fabriek.

Van den Biggelaar Grond- en waterbouw is binnen het project verantwoordelijk voor het ontwerpen (Voorlopig Ontwerp – Definitief Ontwerp – Uitvoeringsontwerp) en realiseren van een geleidevoorziening in de haven van Stein bij Chemelot. De geleidevoorziening is voor de bestaande constructie geplaatst, welke in 2014 door Van den Biggelaar Grond- en waterbouw is gerealiseerd, en zal dienen als een extra haven voor verlading van grondstoffen.

De geleidevoorziening bestaat uit 91 buispalen die vanaf het water, met behulp van onzs heischip ‘Thomas’ en onze elektrische draadkraan PVE-E EC135, zijn geïnstalleerd. De lengtes van de geïnstalleerde buispalen hebben een lengte van circa 30-32m1 en met een diameter tussen 1207 - 1420 mm met een gewicht van circa 30ton per stuk. Op de buispalen zijn in secties het geleidewerk geïnstalleerd. Het geleidewerk is door middel van insitu laswerk in de door ons zelf geconstrueerde las- en conserveervoorzieningen gelast. De totale lengte van de geleidevoorziening bedraagt circa 170 m1.

Naast de geleidevoorziening heeft Van den Biggelaar Grond- en waterbouw de constructie van de Jetty met loopbordessen, reddingstrappen en afloopvoorzieningen gerealiseerd. Deze constructie dient als verbinding tussen het land en de Jetty met laadvoorziening waaraan de leidingen zijn gemonteerd.

De planning is om voor einde 2023 de status ‘mechanical complete’ te behalen.

Het project wordt uitgevoerd in een alliantievorm. Dat wil zeggen, in samenwerkingsverband. Vertrouwen en voorspelbaarheid zijn belangrijke voorwaarden om de alliantie tot een succes te maken. De volgende partijen doen mee:

 • Sitech
 • Fluor
 • BLM Industrial Contracting (Van den Biggelaar grond en waterbouw, Stevacon Bouw en BLM)
 • MVOI
 • Equans

Project in beeld

 • MCM 23082201179
 • MCM 23082201358
 • MCM 23082201393
 • MCM 23082201423
 • MCM 23082201489
 • MCM 23082303171

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@vandenbiggelaar.nl

Telefoon: 0418 - 636000