Tijdsplanning 14-12-2017 t/m 09-12-2019
Opdrachtgever Gemeente Dordrecht
Locatie Dordrecht


Het project

Wie ooit in Dordrecht is geweest, herinnert zich de stad vast als een fraaie historische locatie met veel water om van te genieten. Bij Van den Biggelaar Grond- en waterbouw kennen we sinds het project Energieplein fase II ook de bodemgesteldheid in de stad.

Het centrum van Dordrecht is sfeervol en compact. Iets te compact, volgens de gemeenteraad. Waar voorheen de kolengestookte energiecentrale stond en waar schepen op de helling lagen, is fase I van het plan Energieplein afgerond. In die fase zijn horeca in en rond de gerestaureerde panden en een nieuwe bioscoop met een terras, direct aan het Wantij gerealiseerd. Van den Biggelaar heeft hier in fase II nog een schepje bovenop gedaan. Een betonnen trappartij van zo’n 190 meter lang en direct aan het water maakt de locatie nog aantrekkelijker voor cultuursnuivers en rustzoekers.

Trillingsgevoelig gebied

In juni 2018 moest allereerst een dikke betonvloer van een voormalig bedrijfspand wijken. Altijd een uitdaging in binnensteden met veel omwonenden. Door de trillingsgevoelige bodemopbouw is gekozen voor een sloopmethode waarmee met behulp van een betonknijper de vloeren zijn gesloopt. Voor bewoners leidde dit tot minder geluid en trillingen dan bij reguliere sloopmethoden. Toen de verontreinigingen in de bodem, onbekende kaderestanten en heipalen weg waren, kon een start worden gemaakt met de nieuwe trappartij.

Aanmeren

De trappartij biedt toegang tot een lange onderhoudssteiger voor waterbussen. ’s Avonds ligt het ermee vol. Ten westen van deze steiger is het water voor de kade diep genoeg uitgebaggerd om er schepen te laten aanmeren. Aan de andere zijde - richting de bioscoop - verloopt de overgang tussen water en trappen meer geleidelijk. Hier beschermt een oeververdediging van stortstenen de trappartij tegen het klotsende golven van voorbijvarende vaart.

Grondgesteldheid

De trappartij moest over de gehele lengte worden onderheid. Volgens gegevens van de technici konden we pas op grote diepte stevige grond verwachten. De heipalen kregen een lengte van zo’n twintig meter en een gewicht van ruim acht ton per stuk. Daardoor was het heien een klus van formaat.

In gebruikname

Het westelijke deel van de trappartij is door wethouder Rinette Reynvaan in april 2019 “gedoopt”, waarna de Dordtenaren dit deel van de trap in gebruik konden nemen. Een half jaar later is ook het oostelijke deel van de trappartij in gebruik genomen. Het gebied is getransformeerd naar een plein met een trap aan het water waar Dordrecht trots op mag zijn!

Omgevingsmanager

Tom Bastiaansen

"Een verlaten bedrijventerrein getransformeerd naar hoogwaardige recreatie die aansluit bij de gebiedsambities van de gemeente Dordrecht. Het Energieplein is 'the place to be' geworden voor de Dordtenaar."

Project in beeld

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@vandenbiggelaar.nl

Telefoon: 0418 - 636000